menu


2019. december 27., péntek

a gonoszság neurológiája, hüllőagy, nemi alapú erőszak, hímsovinizmus-feminizmus

****ÚJ FORMÁTUM HANGGAL****
***A DOKUMENTUMFILM HÁROM RÉSZBŐL ÁLL***

Az agresszív viselkedés és az erőszak sokaknak tartós pszichés sérüléseket és traumákat okoz, aminek költséges emberi és gazdasági következményei vannak, de mi az eredete ennek a napról napra fokozódó erőszaknak?
Tudományos tanulmányok szerint mindebben alapvető szerepet játszanak a genetikai tényezők, mivel részt vesznek bizonyos ingerületátvivő anyagok előállításában és fokozottabban hajlamosítanak az agresszivitásra, az alkoholizmusra és az erőszakos gyilkosságokra, ugyanakkor a biológia nem határozza meg sorsunkat, mivel agyunk rugalmas és formálható külső és belső tényezők, különböző szerek stb. hatására.
Szintén figyelembe kell venni bizonyos agyi struktúrák részvételét, egyes hormonok hatásait,  a nevelést…
De nem csak erről van szó, mert az erőszakos viselkedés az eltorzult, irracionális és patologikus elme eredménye is lehet, amely a normális emberekétől eltérően látja a dolgokat. Ilyen például a disszociatív személyiségzavar vagy a többszörös személyiség.
De melyek azok a főbb okok, amelyek hatással vannak erre a megállíthatatlan és egyre fokozódó erőszakra? Lehetséges, hogy hozzájárulnak a horrorfilmek és a videójátékok? Lehetséges ezenkívül, hogy létezik egy olyan biológiai alap, amely ezt előidézi? Tudunk a hüllőagy és alapvető és ösztönös funkcióinak létezéséről, amelyeket a hatalom, az erő, a dominancia és a területi ösztön vezérel. De milyen hatással van viselkedésünkre, a politikus viselkedésére vagy azokéra, akik a film és a divat világát irányítják, illetve a pedofil papok és nemesek viselkedésére… Vajon kapcsolatban van az egyre nagyobb számú bántalmazással, amelyek folyamatosan nyilvánosságra kerülnek?
Mit szóljunk továbbá a társadalmi, pszichológiai, szexuális stb. borzalmas nemi alapú erőszakhoz, amelyről világszerte riasztó adatok állnak rendelkezésre és gyalázatos következményekkel járnak? Vagy mit szóljunk a hímsovinizmushoz és a feminizmushoz, amely elválaszt és szembeállít… mi az alapja: lehetséges hogy egy jól szervezett manipuláció része?