menu


2019. szeptember 13., péntek

India angolszász kifosztása, ünnepek, templomok, vimanák, nága-maják

****ÚJ FORMÁTUM HANGGAL****
***A DOKUMENTUMFILM HÁROM RÉSZBŐL ÁLL***
Mostani érdekes dokumentumfilmünk második részében az évezredes indiai kultúrával foglalkozunk. Az országot az angolok a Kelet-indiai Társaságon keresztül zsákmányolták ki, hogy több mint két évszázadon keresztül nyersanyagokat és olcsó munkaerőt biztosítsanak az angol ipar számára.
Annak ellenére, hogy több rádzsa is fellázadt a britek ellen, az angolszász uralom országszerte palotákat és városokat pusztított el, az indiai gazdaságot tönkretette, ami tömeges elszegényedést, illetve súlyos éhínséget és járványokat idézett elő, különösen Bengálban, ahol 3–5 millió ember vesztette életét…
Ezenkívül az angolok az első és második világháború között mintegy 4 millió indiaiból álló hadsereget hoztak létre, hogy Anglia oldalán harcoljanak, ami hozzájárult az Egyesült Királyság győzelméhez. Még súlyosabb, hogy a Brit Birodalom ravasz módon eltitkolta a világ közvéleménye elől ezeket a tényeket, ahogy a népirtást és a helyiekkel szembeni  rasszizmust és szegregációt is, mintha egy tanulatlan népről lett volna szó.
Ugyanakkor India igen mély gyökerekkel rendelkezett számos területen: a különböző ismeretek, a nyelv, az építésük rejtélyét máig őrző csodás ősi templomokat létrehozó építészet, az óriások, akiknek fennmaradtak megmagyarázhatatlan lábnyomai, nagy pontosságú furatokkal ellátott esztergált oszlopok, amelyeket rendkívül fejlett eszközökkel és lézertechnológiával készítettek vagy a vimanák vagy repülő hajók rejtélye.
Mindehhez hozzájön a gazdag kultúra olyan nagyszabású és színes ünnepekkel, mint többek között a Diwali, a Ganes Csaturthi, a Holi-fesztivál, a Durga Pudzsa és a Teej, amelyekkel elsősorban az indiaiakat mindig is védelmező istenségeknek tisztelegnek.
Mit szóljunk ezenkívül a rejtélyes indiai nágákhoz, akikről azt állítják, hogy eljutottak a Kolumbusz érkezése előtti Mexikóba, hogy mélyreható ismereteket adjanak át? Kik voltak ezek a lények és hogyan jutottak el a maják földjére, ahol jelenlétük számos nyoma máig fennmaradt?