menu


2019. október 25., péntek

A mai robotizált Japán, a mesterséges intelligencia veszélyei, 5G, chip

****ÚJ FORMÁTUM HANGGAL****
***A DOKUMENTUMFILM HÁROM RÉSZBŐL ÁLL***
Japánban hagyományaikat hátrahagyva több millió fiatal vetette bele magát az uralkodó nyugati életformába és tette magáévá a modern életstílust, a digitális világot és az új technológiákat. Egyre több japán kezeli személyként a gépeit és nevet ad robotjainak, mobiltelefonjának, lejátszójának… nem beszélve a videójátékok hőseiről vagy a virtuális énekesekről és színészekről. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus eszközök Japánban immár olyan létfontosságú részei az emberek mindennapjainak, hogy virtuális családtagokká válnak, és sokan több időt töltenek gépekkel, mint családtagjaik társaságában.
Olyan társadalomban élünk, ahol a mesterséges intelligencia jelentős mértékben átalakítja a gyerekek és fiatalok agyát, és amíg sürgősen nem teszünk lépéseket, addig a mostani emberiség arra van ítélve, hogy helyrehozhatatlan hatások mellett az automatizáció részévé váljon, mivel mindez tompítja az érzéseket, a kifejezőkészséget és a természetességet és ezáltal érzéketlen fiatalok és robotgyerekek generációja jön majd el.
A technológia és a robotika egyre kiszolgáltatottabbá tesz minket gyakorlati haszna ellenére az olyan társadalmakban, mint a japán, ahol sok területen munkaerőhiány van és akut problémát jelent a népesség elöregedése, ezért Japánban tárt karokkal fogadják a robotok munkába állítását… így ma már vannak babarobotok, házikedvenc-robotok, műsorvezető androidok, robotszínészek, -pincérek, -szakácsok és robotpilóták…
Ezzel együtt egyre inkább előretör az ember és a gép összeolvadása, amíg csak egy kiborg android transzhumán fajjá nem válunk. Bár ez irreálisnak tűnhet, több jövőkutató álláspontja szerint a mesterséges intelligenciával működő gépek létrehozása fokozatosan valósággá válik, ami az emberiség végét jelentené, mert eljön majd a pillanat, amikor a mesterséges intelligencia felülmúlja az emberi intelligenciát. Mit szóljunk továbbá az új 5G összekapcsolási hálózathoz és az egészségre és a környezetre, valamint az emberek, az állatok és a növények életére jelentett óriási veszélyeihez? Ezenkívül milyen kapcsolatban áll mindez azzal, hogy az emberi agyhoz hasonló és azt imitáló mesterséges neurális hálózatokat hoztak létre? Továbbá hogyan viszonyuljunk a Neuralink nevű vállalathoz, amely az ember és az elektronikai eszközök összeolvadásával és a közöttük levő kapcsolati felületek kifejlesztésével foglalkozik? Vajon mik lehetnek a céljai?